Keresztség

A keresztség eltörölhetetlen jegy a lélekben. A hét szentség között az első és legfontosabb szentség, amely megnyitja számunkra az utat a többi szentség felé. A keresztség által nyerünk beavatást a keresztény életbe és általa válunk Krisztus egyháza tagjává. Ebben a szentségben kapjuk meg bizonyosságát annak, hogy mennyei Atyánk gyermekei vagyunk. A keresztség a megtért ember tudatos elköteleződése Krisztus követésében, egy meghívásra adott válasz, a Krisztustól ajándékba kapott barátság elfogadása. A keresztség lényegi mozzanata a hit megvallása a Szentháromságos Istenben és Krisztus feltámadásában és a vízzel való leöntés vagy a vízbe való alámerülés, amely gyönyörű kifejezése a bűntől való megtisztulásnak. A megkeresztelt ember Isten gyermekeként születik újjá. A keresztség tesz bennünket kereszténnyé, ami nem más, mint Krisztustól ajándékba kapott barátság. 

Szeretném gyermekemet megkeresztelni. Hol kezdjem el?

Kedves Szülők! Örömmel fogad mindenkit a helyi plébánia keresztény közössége. Keresse bizalommal lelkipásztorát. Hívja fel <06 (30) 920 2246> vagy írjon neki e-mailt: arnold@osb.hu, hogy megtervezhessük a keresztelés idejét, annak menetét és ellásuk Önt megfelelő információkkal.

Az első találkozás

Az első találkozás alkalmával felvesszük a keresztelendő gyermek, a szülei és keresztszülei adatait, amelyet a keresztelő után a plébánia Kereszteltek Anyakönyvébe fogunk bejegyezni. Ha szeretnék ezt önállóan megtenni, akkor töltsék le és nyomtassák ki az alábbi dokumentumot.

Kérjük, hogy a tervezett időpont előtt legalább 1 hónappal jelezzék a keresztelés szándékát. Nagyon hasznos információkkal szolgál Ön részére az alábbi levél, amelyet azon szülők részére állítottunk össze, akik szeretnék gyermeküket megkeresztelni. Ebben a rövid írásban remélhetőleg minden felmerülő kérdésre választ kap tőlünk.

Milyen igazolásokat szerezzek be?

A keresztelés szükséges igazolások beszerzését ne hagyja az utolsó pillanatra. A keresztszülők részéről szükség van egy Keresztszülői Engedélyre, amelyben a keresztszülő plébánosa igazolja, hogy a keresztszülő is meg van keresztelve, hitét élő, vallását gyakorló ember, akik alkalmas a keresztszülői tisztség betöltésére.

Ki lehet keresztszülő?

A keresztszülőnek az a feladata, hogy támogassa a megkereszteltet a keresztény, hívő életben úgy, hogy közben maga is megkereszteltként a keresztények hívő életét éli. Éppen ezért képtelenségnek tartjuk, hogy egy kereszteletlen ember keresztény életre neveljen másokat. Ha a keresztülőnek kiszemelt személy nincs megkeresztelve, honnan tudhatná, mik a keresztény ember kötelességei? A dolog lényegénél fogva világos, hogy keresztszülő csakis hívő katolikus ember lehet. Más felekezetű keresztény “csak” a keresztelés tanúja lehet.

  • A keresztszülő legyen tehát maga is megkeresztelt
  • legyen alkalmas a tisztség betöltésére 
  • min. 16 éves kort betöltött legyen
  • az egyház szándéka szerint megbérmáltnak kellene lennie, de ettől sokfelé eltekintenek (alig lenne alkalmas keresztszülő, sajnos…)
  • nem szükséges házastársaknak lenniük, sőt elegendő akár csak egy keresztszülő is.

Mennyibe kerül a keresztelő? 

Természetesen a keresztelőnek nincs ára. Számunkra egy új testvér csatlakozása közösségünkhöz, mindennél nagyobb érték. A püspök atyák ezt figyelembe véve úgy határoztak, hogy aki azzal a szándékkal fordul hozzánk, hogy megkeresztelkedik vagy aki gyermekét megkeresztelteti, ezt fizetség nélkül megtehesse. Ha Ön mégis adományt szán az egyházközségnek, ezt szabadon megteheti. Bedobhat egy összeget a perselybe, vagy a templom pénztárába adományként befizetheti. Mindig vannak ötleteink, hogy valamilyen célra gyűjtsünk. Szívesen támogatunk fogyatékkal élő gyermekeket, az adományok egy részét rájuk fordítjuk.

Felnőtt vagyok és elhatároztam, hogy megkeresztelkedem. Hogy kezdjem el?

Ha ön felnőtt ember és most jött el számára az idő, hogy rálépjen erre az útra, bátorítjuk, hogy induljon el. Vegye fel lelkipásztorával a kapcsolatot e-mail útján: arnold@osb.hu vagy telefonon: +36.30.920.22.46 Egy saját utat kínálunk fel az Ön számára. Ennek az útnak az állomásait mindenképpen egy személyes beszélgetés keretében jelöljük meg.

Miért keresztelünk szentmisében?

Évek óta gyakorlat egyházközségeinkben, hogy a keresztelést szentmise keretében végezzük. Az alábbi linkre kattintva olvashat erről. …számunkra a keresztség, az istentisztelet és a közösség egymástól elválaszthatatlanok…

Néhány hasznos letölthető anyag