Zarándoklat Fatimába

FATIMAI ZARÁNDOKLAT PORTUGÁLIAI KÖRUTAZÁSSAL
2020. október 23-28. (6 nap / 5 éjszaka)

Lelkivezetők:
Hortobágyi Arnold bencés atya és Tete Remis verbita atya

Programvázlat:
1. nap: kiutazás, transzfer a fatimai szállodába.
2. nap: egész napos zarándokprogram Fatimában.
3. nap: Batalha (Győzedelmes Szűz Mária domonkos apátság), Óbidos, Sítió (Nossa Senhora de Nazaré templom), Nazaré (óceánpart).
4. nap: Cabo da Roca (az európai kontinens legnyugatibb pontja), Lisszabon (városnézés).
5. nap: Coimbra (városnézés), Tomar (Krisztus-rendi kolostor).
6. nap: transzfer a repülőtérre, hazautazás.

Programleírás:
1. nap: Találkozás a budapesti repülőtéren a délutáni órákban, utazás a 16:20-kor induló menetrend szerinti járattal Lisszabonba. Transzfer Fatimába, szobák elfoglalása a szentélytől 400 méterre lévő szállodában (5 éj).
2. nap: Egész napunkat Fatimában töltjük. 1917. május 13-án a településhez közeli Cova da Iria (Béke völgye) nevű helyen három pásztorgyermeknek, Lúciának és unokatestvéreinek, Ferencnek és Jácintának jelent meg a Szűzanya. Fél éven át, összesen hat alkalommal jelent meg Mária, aki mindig megtérést, imádságot, bűnbánatot és engesztelést kért, és három titkot bízott a gyerekekre. Fatima azóta a világ egyik legnagyobb Mária-kegyhelye lett, évente milliók zarándokolnak ide. Napunkat a magyar kálvárián kezdjük, mely az emigrációban élő magyarok adományaiból épült azon az útvonalon, melyet a pásztorgyerekek nap mint nap megjártak. Keresztutat járunk, majd betérünk a Szent István kápolnába. Ezután a közeli Aljustrelben felkeressük a látnokok házait. Innen a régi búcsújáró Rózsafüzér Királynője bazilikához utazunk, ahol a három látnokot helyezték örök nyugalomra. A bazilika előtti hatalmas téren, a jelenések pontos helyén áll a Jelenések kápolnája. Az itt található Mária kegyszobor a látnok gyermekek leírása alapján készült. Szentmise és egyéni elmélkedés a jelenések helyszínén. Ellátogatunk a tér másik végében álló modern Szentháromság templomhoz, melynek alapkövét Szent Péter sírjából vették, és a világ egyik legnagyobb katolikus templomaként tartják számon. Közös programunk befejezéseként Kondor Lajos atya szobrát keressük fel. A verbita szerzetes Fatimában szolgált, ő vezette Ferenc és Jácinta boldoggá avatásának előkészítését, valamint nagy szerepet vállalt a magyar keresztút és kápolna felépítésében. Késő délután szabadprogram, majd este rózsafüzér és gyertyás körmenet a Jelenések kápolnájánál. Ilyenkor sok ezer gyertya lángja lobban fel, a teret pedig megtölti a világ minden tájáról ide érkező zarándokok Ave Maria éneke.
3. nap: A középkori Mária-tisztelet egyik fontos helyszínére, Batalhába látogatunk, ahol a portugál gótika remekművét, a Győzedelmes Szűz Mária domonkos apátságot keressük fel. Az UNESCO védelme alatt álló, Világörökség részét képező épületegyüttes gyönyörűen díszített Királyi kerengője és Befejezetlen kápolnája a mánueli stílus gyöngyszeme. Közös imádság után egy festői kisvárosba, Óbidosba utazunk: séta a középkori várfallal körülvett település fehérre meszelt házai között. A délután hátralévő részét az óceán partján töltjük. Először siklóval a meredek sziklafalon álló Sítioba látogatunk, ahol a Nossa Senhora de Nazaré templomban felkeressük a Nazaréi Miasszonyunk nagy becsben őrzött kegyszobrát, majd megcsodáljuk a tengerpart panorámáját. Innen visszaereszkedünk Nazaré halászfalujába, ahol szabadprogram keretében, jó idő esetén megmártózhatunk az Atlanti-óceánban. Este rózsafüzér és gyertyás körmenet a Jelenések kápolnájánál.
4. nap: Reggel az európai kontinens legnyugatibb pontjához, a Cabo da Rocához utazunk, ahol az óceánparton magasodó sziklaszirten csendesen elmerülünk a teremtett világ szépségében. Innen Portugália fővárosába, Lisszabonba visz az utunk. Először az eklektikus Sé katedrálishoz megyünk, majd a Szent Antal templomot keressük fel, amely annak a háznak a helyen áll, ahol Páduai Szent Antal született. Szentmise után belvárosi sétánkat a Kereskedők terén folytatjuk, majd a hangulatos Augusta sétálóutcán keresztül érkezünk a Rossio térre. Szabadidő után programunk következő állomása a Szent Jeromos kolostor temploma lesz, majd a Belém tornyot és a Felfedezők Emlékművét keressük fel. Visszautazás Fatimába, este rózsafüzér és gyertyás körmenet a Jelenések kápolnájánál.
5. nap: Elsőként a Mondego folyó feletti dombtetőre épült Coimbra egyetemi városába utazunk. Óvárosi sétánkat a Szent Kereszt templomnál kezdjük, amelynek belső falait 18. századi színpompás csempék díszítik. Innen a 12. századi Régi Katedrálishoz sétálunk, kívülről megtekintjük a Régi Egyetem épületét, ahová a mánuelita stílusú Porta Férreá kapun keresztül érkezünk, majd a Szent Teréz karmelita kolostort keressük fel, ahol sokáig Lúcia nővér élt teljes visszavonultságban. Délután Tomarba utazunk, ahol a Világörökség listáján szereplő Krisztus-rendi kolostort látogatjuk meg. A kolostor eredetileg a templomos rend számára épült a 12. században. Arról nevezetes, hogy templomát a jeruzsálemi Szent Sír bazilika mintájára emelték, de említésre méltó a hét belső kerengője is. Este rózsafüzér és gyertyás körmenet a Jelenések kápolnájánál.
6. nap: Kora reggel transzfer a lisszaboni repülőtérre. Hazautazás a 11:05-kor induló menetrend szerinti járattal, érkezés Budapestre 15:40-kor.
Utazás: menetrend szerinti repülőjárattal, légkondicionált autóbusszal
Szállás: hotel *** (2 és 3 ágyas fürdőszobás szobák).
A szálloda 400 méterre van a szentélytől, így az gyalogosan pár perc alatt elérhető.
Ellátás: félpanzió (reggeli és vacsora)
Szolgálat: lelkivezetés, zarándok- idegenvezetés

Teljes részvételi díj: 222.000 Ft/fő, mely tartalmazza az utazást menetrend szerinti repülőjárattal Lisszabonba és vissza Budapestre (1 db kézipoggyásszal és 1 db 23 kg-os poggyásszal), a repülőtéri illetéket, a helyi autóbuszos közlekedés árát, a szállást 5 éjszakára félpanziós ellátással, az EUB Air Top csoportos utasbiztosítást, valamint a zarándok- idegenvezetést.
A részvételi díj nem tartalmazza a belépőjegyeket, az idegenforgalmi adót és a szervízdíjakat (70 Euró/fő).

Jelentkezés: Székely Szilviánál lehet a +36 30 428 15 56-os telefonszámon

Utazási iroda, mint társszervező:

Via Sacra zarándok utazási iroda

Letölthető anyagok:

Utazási Szerződés – PT-1023-20 Fatima

PT-1023-20 Fatimai zarándoklat tájékoztató

Jelentkezési lap PT-1023-20 Fatima