MinistRóma2024

Az időpont

Július 29. és augusztus 3. között 2024-ben kerül megrendezésre a Coetus Internationalis Ministrantium (CIM) Nemzetközi Ministráns Zarándoklat Rómába. 2023 március 6-a és 9-e között a horvátországi Splitben ülésezett a Ministránsok Nemzetközi Szövetségének (CIM) közgyűlése. A számos európai országból, köztük Németországból, Ausztriából, Magyarországról, Portugáliából, Horvátországból, Szerbiából és Luxemburgból érkező ministránsok lelkipásztori gondozásáért felelősök ott tárgyaltak a következő ministráns zarándoklatról, és közzétették a logót és a himnuszt.

A logó

A logó a pápa címeréből a két kulcs szimbólumát és a zarándoklat jelmondatát „veled” (Iz 41,10) veszi fel. A kulcsok Szent Péterre és római sírjára utalnak – a zarándoklat célpontjára és a ministránsok szolgálatának egyetemes egyházi dimenziójára. A kulcsokat egy gyűrű köti össze a Szent Péter-bazilikát és a zarándoklat jelmondatát ábrázoló medálokkal. Ez azt hivatott jelezni, hogy az Egyház a népből, jelen esetben a több tízezer fiatal ministránsból áll.

A logó kék, sárga és fehér színekben pompázik. Ezek a feltámadás és Mária, az Istenanya színei, tehát az egész Egyház színei. A különböző érintett országok és (fő)egyházmegyék számára a logó változatai a nemzeti vagy egyházmegyei színekben készülnek. A jelmondatot az adott ország nyelvén nyomtatják. Ez világossá teszi, hogy Európa minden részéből és azon túlról érkeznek fiatalok Rómába.

A mottó

„Veletek” Isten személyes megszólítása mindannyiunkhoz. Ez a zarándoklat azt hivatott segíteni, hogy a ministránsok érezzék, hogy az Úr mindannyiuk számára valami nagyszerűt tartogat. Ők Isten tervének részei. Ezek a fiatalok az egyház jövőjének kulcsa” – mondja Jean-Claude Hollerich bíboros (Luxemburg), a Ministránsok Nemzetközi Szövetségének elnöke a XIII. nemzetközi ministránsok zarándoklatának logójáról.

„Még ha különböző nyelveket beszélünk és különböző kulturális háttérrel rendelkezünk is – az örömhír mindig ugyanaz, és a ministráns szolgálat egyesíti a fiatalokat a világ minden részéről. A ministránsoknak nem kell tudniuk kommunikálni ahhoz, hogy együtt dolgozzanak a liturgiában. A szolgálat a saját plébánián túl is megértés és tanúságtétel” – hangsúlyozza Hollerich bíboros.

A himnusz

A himnusz szintén a zarándoklat mottóját veszi fel, és összeköti a sok kultúrát és nyelvet, amelyek a római zarándoklat során találkoznak. A “Veled” zarándokhimnuszban a mottóból vett bibliai szakasz (Iz 41,9-10) szerepel. A zarándokhimnusz német fordítása így hangzik: “Veled vagyok, fogom a kezed, erőt adok az életedhez, a világhoz. Ne félj: én vagyok a te Istened! Ne félj: én veled vagyok!”. Az éneket a zarándoklaton részt vevő országok minden nyelvére lefordították.

A zarándokhimnusz és a logó nemzetközi versenyek eredménye, amelyeken sok fiatal, köztük németországi fiatalok is részt vettek. A logójavaslatot egy ügynökség valósította meg. A zarándokhimnuszt a würzburgi egyházmegye zenésze, Matthias Gahr komponálta.

Kattints és nézz szét!

CIM közgyűlés Splitben (2023)