Krónika

2019. november 19.

Szent Erzsébet ünnepe

Ezúttal a bakonybéli Szent Mauríciusz bencés közösség felújított temploma adott otthont annak a szentmisének, amelyet Szent Erzsébet ünnepnapján tartottak a Pannonhalmi Területi Apátság hívei Cirill főapát úr vezetésével. A szentmise szónoka Dejcsics Konrád atya volt. A közös liturgia után a település közösségi házába invitálták a híveket szeretetvendégségbe, amelyet a bakonybéli egyházközség hívei készítettek elő.

Az ünnepen készült fotókat ide kattintva nézhetik meg.

2019. november 7-14.

Szentföldi zarándoklatunk

Egyházközségünk és környékünk hívei november 7-e és 14-e között zarándoklaton vett részt a Szentföldön. Ezen az élményekben nagyon gazdag utazáson nem egyszerűen csak világot láttunk, hanem megismertük a Biblia földjét, Jézus Krisztus életének legjelentősebb helyszíneit. Felejthetetlen, életre szóló utazásunk részleteiről számolunk be hamarosan.

Fotók megtekintése itt.

2019. november 2.

Belli néni köszöntése

Köszönteni jöttünk és nem búcsúzkodni. Mert ugyan elköltözik Győrbe, az orsolyiták idősek otthonába, de lélekben mégis közöttünk marad kedves testvérünk, Belli néni. Emberségével, odaadó életével, jó indulatú szeretetével támogatta közösségünket. Krisztina polgármester asszony után Arnold atya is köszöntötte Horváth Mártonné Belli nénit. Az ünnepelt méltatását olvashatjuk a továbbiakban.

Fotók: Pigi Dávid (Ravazd) Még több fotóért klikk ide.

2019. november 1.

Határkereszt Isten dicsőségére

Vannak, akik azt mondják, Varsány déli bejáratánál a régi időkben is mindig állt kereszt. Könnyen lehetséges. Mégis, valamilyen oknál fogva a múlt század közepén nem volt kereszt ezen a faluvégen. Ma Arnold atya megáldotta az új határkeresztet.

(Szöveg: Kurdon Istvánné, Kép: Wéber Mónika)

2019. október 31.

Imádság szeretteinkért

Hamarosan jönnek a részletek.

2019. október 29.

Kirándulás Esztergomban

Hamarosan jönnek a részletek.

Még több fotóért kattints ide.

2019. október 20.

Kórusunk Tápszentmiklóson

A tápszentmiklósi református gyülekezet vendégei voltunk október 20-án, vasárnap. Kórusunk Ágnes lelkészasszonytól meghívást kapott egy zenei szolgálatra az ökumenikus vasárnapon, amelyen az istentiszteleten együtt imádkoztak reformátusok, katolikusok és evangélikus testvérek. Az istentiszteletet szeretetvendégség követett, amelyen a helyi gyülekezet asszonyainak remek süteményeit kóstolhattuk meg testvéri beszélgetés közben. Kórusunk igényes szereplése és Arnold atya igehirdetői szolgálata az istentiszteleten reméljük, hogy egy hosszan tartó testvéri kapcsolat kezdete lehet gyülekezeteink között.

2019. október 15.

Günter-ünnepen Bakonybélben

Október 15-én a bakonybéli bencés közösség Szent Güntert ünnepelte. Izsák perjel atya meghívására a Pannonhalmán és a rend házaiban élő bencés atyákon kívül a ravazdi egyházközség idősebb és fiatalabb  tagjai, valamint  bérmálkozásra készülő fiatalok  vettek részt az ünneplésen. A csodálatos templom falai közt énekelt gregorián éneket hallva szinte átlényegült ünneplő közösségünk. A szentmisét követően Anzelm testvér – aki maga a bakonybéli monostor műtárgymásoló műhelyének vezetője – arról az oroszlános keresztről beszélt, amely a templom oltárának liturgikus dísze. A fiatalok csapata hazafelé úton a zirci pizzeriában folytatta a baráti együttlétet. 

2019. október 5.

Önkéntesek a Mária-kápolnáért

A 72 óra kompromisszumok nélkül című projekt keretében október 12-én, szombaton elkezdődött a ravazdi templom előterének és Mária-kápolnájának felújítása. Az helyi fiatal önkéntesekből szerveződött csapaton kívül a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjai is hatékonyan részt vettek a feladatban, amely elsősorban a vakolat eltávolítását jelentette a felvizesedett falfelületről. Tóth Béla és felesége Klárika, valamint Takács Károly a teljes napon át tartó előkészületet végezték el, amely a templom előterének lefóliázását jelentette a szétszóródó por ellen. A fiatalok másnap vésőgépekkel felszerelkezve kezdték el a vakolat leverését, és az előteret az egykori Lourdes-i kápolnától elválasztó fal elbontását. Akik részt vettek a munkában: Pirgi István és felesége Ildikó, Pirgi Patrik és Dávid, Krajczár Csaba, Bíró Márton, Hutvágner Nándor és édesanyja Kamilla. Akik pedig a takarításban voltak nagyon odaadók: Berkiné Vera, Slániczné Marika, Takácsné Mariann. Arnold atya, aki a munkálatokat szervezte és irányította nagyon elismeréssel adózott az önkénteseknek munkájukért. Hatalmas összefogás volt, amellyel nagy lépést tettünk egy gyönyörű előtér kialakítására, ahol méltó helye lesz a Csíksomlyóból hozott Mária-szobor számára.

2019. október 5.

Szentírás vasárnapja

Jönnek a részletek

2019. október 5.

Kántorunk búcsúztatása

Jönnek a részletek

2019. október 2., Varsány

Megújult terek az ünnep előtt

A Missziós kereszt ünneplésének nem csak lelki jelentősége volt egyházközségeink számára, hanem a Nemzetközi Eukarisztikus Kongresszust előkészítő Bizottság által támogatásának köszönhetően az eszközbeszerzést is lehetővé tette. Ezt kiegészítve – hogy a vendégek számára méltó körülményeket biztosítsunk – a plébániaépületben két helyiség felújítását is megcéloztuk. 

2019. október 1., Varsány

Karitászgyűjtés a kereszt ünnepén

A Missziós kereszt ünneplése nem csak a veszprémvarsányi plébánia, hanem az egész Pannonhalmi Területi Apátság számára történelmi jelentőségű esemény volt. Ennek apropóján, miközben Krisztus és a szentek ereklyéi előtt imádkoztunk, rászoruló embertársainkra gondoltunk. Az ő megsegítésükre döntött úgy Cirill főapát úr és a lelkipásztorok testülete, hogy felhasználjuk a Missziós kereszt ünneplésének alkalmát a gyűjtésre. 

2019. szeptember 30., Varsány

Búcsúztatjuk a Missziós keresztet

Szeptember 30-án, hétfőn szintén reggel 6 órától volt nyitva a templom. 11 órától Arnold atya vezetésével rózsafüzért imádkoztak a hívők, 12 órakor pedig az Úrangyala imádságot. Az ima után közösségünk búcsút vett a kereszttől.

2019. szeptember 29., Varsány

Ünnepeljük a Missziós keresztet

Szeptember 29.én, vasárnap reggel 6 órakor kinyitottuk a templomot. A nap folyamán többen betértek pár percre egy imára, elcsendesedésre. Egy lelkiekben igazán gazdagító napot éltünk át közösen.

Még több fotóért ide kattints!

2019. szeptember 28., Varsány

Egyházmegyei családnap nálunk

Szeptember 28-án, szombaton tartottuk meg az egyházmegye családnapját. „ A világnak Krisztus kell”- mondattal kezdte Hortobágyi Cirill főapát úr a napot bevezető gondolatait. 

Még több fotóért ide kattints!

2019. szeptember 27., Varsány

Fogadjuk a Missziós keresztet

Szeptember 27-én, pénteken délután 2 órakor a Pannonhalmi Terület Apátsághoz tartozó veszprémvarsányi Szent Adalbert-plébániatemplomunk elé begurult a Missziós keresztet szállító furgon. Ezzel az Apátság plébániái is bekapcsolódtak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülődés vérkeringésébe.

Még több fotóért ide kattints!

2019. szeptember 21., Budapest

Robbanó hangulat a Forrásponton

„Nevemen szólítasz!” Forráspont. Még egy nap Jézussal. – Az idén is nagy örömmel utaztunk fel Budapestre  szeptember 21-én, szombaton a Forráspontra. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve ez az a program, amit nekünk, fiataloknak szerveznek.

Még több fotóért ide kattints!

2019. szeptember 21., Katowice

Elkísértük a művészünket

Hamarosan jövünk a részletekkel…

2019. szeptember 15., Varsány

Ökumenikus tanévnyitó ünnep

A reggelek hűvösebbre fordultak, szeptemberhez lapoztunk a naptárban. Ez azt jelentette, hogy becsengettek az iskolákban. Tanszerek bekerültek a táskába, minden diák megkapta a tankönyveket. Azonban tudtuk, hogy ahhoz, hogy ebben a tanévben  is gazdagodjunk lelkileg, Isten áldását is kérnünk kell. 

2019. szeptember 14., Ravazd

Játékdélután a plébánián

Pirgi Istvánné Ildikó volt az összefogója, kezdeményezője, hittanosaink szülei pedig a megvalósítói annak a szombat délutáni játszó délutánnak, ahol sok gyermek játszott együtt. Végre előkerült a pályázatból vásárolt trambulin és csocsóasztal is, amely annyira szórakoztató, hogy szinte abba sem lehet hagyni a játékot rajta. Tóth Kati néni, hitoktató a mise előtti percekben egy aranyos kis éneket tanított a gyerekeknek, aki a szentmisén el is énekelték: Kicsiny kis fényemmel világítani fogok…

2019. szeptember 6. Péterd

Kórus búcsúzófélben

Sosem adtunk hírt igazából arról, hogy mi történik egy kórusfoglalkozáson, amelynek általában a péterdi plébánia közösségi terme ad otthont. Péntekről péntekre összegyülekezünk, beéneklést tartunk, amely igazából az együtt töltött idő közel felét teszi ki, aztán átvesszük a soron következő szolgáltunk repertoárját. Ha kell tízszer is elénekeljük. Balázs, aki pedig már közel hat éve vezeti a kórust mindig újra énekelteti, ha szükséges valamit kijavítani. Nem szűnik meg feladni, hogy csiszoljuk azt az dalt. Balázs hamarosan nem lesz a miénk. Ajkára készül, egy új állomáshelyre. Bevállalt szolgálatait ugyanolyan lelkiismeretességgel végzi, mintha sose készülne itt hagyni bennünket. Köszönjük neki, hogy sok mindenre megtanított bennünket. Isten áldása kísérje útján!

2019. szeptember 7. Csatka

Zarándoklat a Roma Mekkában

A reggel induló gyalogos zarándokutat ugyan meghiúsította az őszi eső, a délutáni buszos utazásunknak semmi sem állított akadályt. Mire odaértünk a csatkai kegykápolna elé, már Székely János püspök atya várt bennünket, aki az összesereglett romákat hívogatta a szentmisére. Zarándokcsoportunk először a kápolna Mária szobra előtt fejezte ki tiszteletét a Szűzanya csatkai szobra előtt, felajánlva önmagunkat, otthon maradt szeretteinket, aztán részt vettünk az ünnepi szentmisén, amelyben Székely püspök úr szavain elmélkedtünk. Szép emlékét viszünk haza magunkban Csatkáról.

2019. augusztus 31., Ravazd

Balázs keresztelője

A nyár utolsó hétvégéjén, a szombat esti szentmisében megkereszteltük Ventura Anikó és Lóczi Bálint kisfiát, Balázst. Az egyházközség jelenlétében zajló keresztelő mindig nagy öröm az egész keresztény közösségnek, hiszen amikor egy házaspár elhozza gyermeküket megkereszteltetni, tanúságot tesznek keresztény hitükről, amelyet a hitvallástételben szavakban is kifejeznek. 

2019. augusztus 31., Lázi

Öregdiáktalálkozó

Augusztus utolsó szombatján az lázi iskola egykori diákjainak találkozóját tartottuk. A program szentmisével kezdődött, amelyben Arnold atya köszöntötte az öregdiákokat. A liturgiát követően a temetői keresztnél koszorút helyeztünk el elhunyt diáktársaik tiszteletére. Az Önkormányzat meghívására a program ebéddel ért véget.

2019. augusztus 25., Varsány

Nyárvégi koncert

Augusztus 25-én, a vasárnap délután gyönyörű templomunk nyárvégi koncertnek adott otthont, amelyen  Héjja Bella Emerencia Junior Príma Díjas és többszörös aranyminősítésű népdalénekes és tárogató művész, valamint templomunk orgonistája, Elischer Balázs léptek “színpadra”. Műsorukban Kodály Zoltán és Bartók Béla népdal-feldolgozásait szólaltatták meg. Az immár hagyományossá vált nyár végi koncertünk környékünk legrangosabb kulturális eseményei közé tartozik. A koncert keretein belül az Ipolytölgyesre önkéntes hétre induló fiatalok csoportjának egy tagja Noémi szólaltatta meg Neumeier Zsuzsa költeményeit.

2019. augusztus 25., Varsány

Gyermekek keresztelője

Augusztus 25-én, a vasárnapi szentmisében megkereszteltünk három kisgyermeket: Név szerint: Spirk Imola, Spirk Sára, Kovács Dávid. A gyermekek keresztelője nem csak a közvetlen család, hanem az egész egyházközségnek nagy ünnepe, hiszen keresztény közösségünk új tagokkal gyarapodik. A közös fotón a gyermekek szüleik, kereszt-szüleik és a rokonaik társaságában. Isten éltesse a megkeresztelteket és családtagjaikat!

2019. augusztus 20., 4 plébánia

Szent István király ünnepe

Istennek hála, idén is jutott kenyér az asztalra. Szent István királyunk ünnepén templomainkban megáldottuk az új kenyeret és megköszöntük Istennek gondviselő jóságát, hogy dolgozhattunk a mindennapiért, amit a Miatyánkban gyakran kérünk Tőle. Legyen hála testvéreinknek, akik jóvoltából ünnepi kenyeret kóstolhattunk.

2019. augusztus 15., Ravazd

Mise Béla király kútjánál

Mennybe felvett Nagyboldogasszonyunk ünnepén hosszú évek óta szentmisét tartunk a Béla király-kútnál. A felújított kút mellett, a természet csodálatos templomában Arnold atya az Evangéliumhoz fűzte gondolatait: Mária, az az asszony, aki segít. Arra bátorította a jelenlévőket, hogy Mária mennybevételének ünnepén nyitva van az ég, és bátran emeljük tekintetünket az ég felé és kérjük Égi Édesanyánk segítségét. Eszes Tibor építész , akinek a kút felújítását köszönhetjük, megemlékezett Sólymos Szilveszter bencés atyáról, aki a hely szerelmese volt. A szentmisét követően Feketéné Varga Mária polgármester asszony vendégeiként fogyaszthattunk a palackozott ravazdi ásványvízből.

2019. augusztus 11. Varsány

Megáldottuk a papkert aranyát

A vasárnapi szentmisében megáldottuk az idén learatott levendulavirágból készített olajat. Az olaj megáldása hagyományosan Nagyboldogasszony ünnepéhez kötődő szertartás, amelyben a pap a betakarított gyógynövényekre Isten áldását  közvetíti. Az olaj, amelyet Arnold atya áldott meg, ékes bizonyítéka annak is, hogy közösségünk eleven közösség. 

2019. augusztus 4. Međugorje

Hazatérés a Mladifestről

Augusztus 5-én hajnalban érkeztünk haza Međugorjéból, a Mladifestről, ahova a világ minden kontinenséről érkeztek fiatalok az ifjúsági találkozóra. Egyenlőre megmutatjuk a képeket, a találkozóról készített beszámolót is hamarosan olvashatjuk. Hatalmas élménycsomag pár napban.

Klikk: Teljes fotógaléria megtekintés

2019. július 26. Veszprémvarsány

Pörög a levendulaaratás

Reggel hét óra van. Az első aratók, Gregosits Laci és családja már a plébániaudvaron várják a többieket. Tesztelik a sarlókat, amelyeket Balogh Józsi köszörült élesre. Mónika, lányával Fannival előkészítették már az ásványvizeket a hűtőbe, ha tikkasztó lesz az időjárás, legyen mihez nyúlni. 

Klikk: Teljes fotógaléria megtekintés (hamarosan mutatjuk)

2019. július 23., Ravazd

Levendulaaratás

Ma délután learattuk a papkerti levendulát. A learatott levendulavirág a pannonhalmi apátság kertészetében működő lepárló üzemben alakul át értékes, illatos levendulaolajjá. Ez a papkert aranya, amelyet egyházközségünk önkéntesei hoznak létre szorgalmas munkájukkal. Az idén gyerekek egészítették ki az aratók hadát, megkönnyítve a munkát azzal, hogy a levágott virágzatot csokrokba gyűjtve a teherautóra hordták. Az aratás után jóízű beszélgetés következett, végül a gyerekekkel Arnold atya a lepárlóba szállította a levendulát. Köszönjük minden önkéntes segítségét!

2019. július 15-19., Kőszeg

Hittanos Tábor 2019.

Az elmúlt napokat magunk mögött hagyva elmondhatjuk, hogy a Kőszegen tartott hittanos táborban mindenki jól érezte magát. Kirándulás Szombathelyen, Szent Márton szülővárosában, túra a Kőszegi-hegységben, fürdés, bolyongás korhű öltözetben Kőszegen a Jurisics -várban, kézműveskedés, pólófestés, esti éneklés, Zakeus történetének feldolgozása, közös szentmise a máriacelli bazilikában, és lehetne még sorolni mi mindent adott nekünk a hittanos tábor. Hamarosan jövünk a beszámolókkal.

Klikk: Teljes fotógaléria megtekintés

2019. július 14., Veszprémvarsány

Tábornyitó vasárnapi szentmise

A vasárnapi szentmisét a holnapi napon táborba induló gyerekekkel és családjaikkal együtt ünnepeltük. A tábornyitó szentmisében gitáros énekeket énekeltünk, ahol megtanultuk az idei táborunk főszereplőjéről, Zakeusról szóló éneket. A mottónk  Lukács evangélistától, származik, aki történetében Zakeust úgy mutatja be, hogy “Szerette volna megismerni Jézust.” Ez a mondat arra indít bennünket – mondta prédikációjában Arnold atya – hogy megismerjük őt, és azt a Jézust, akit maga Zakeus is szeretett volna látni és ezért felmászott egy fára.

Klikk: Teljes fotógaléria megtekintése

2019. július 13., Pápa

Fürdés a pápai uszodában

Plébániáink hittanosai és ministránsai, valamint családjaik számára szerveztünk a mai napot, amelynek programját az erős lehűlés következtében az utolsó pillanatban módosítanunk kellett. Hogy csalódás ne érjen senkit, a Balaton helyett a pápai uszodát vettük célba, ahol végkimerülésig tartott a lubickolás. A fürdőzés után a bencések bakonybéli apátsági templomát néztük meg, amelyet ezer éves fennállásának ünnepére  gyönyörűen felújítottak. … Hamarosan jövünk a részletekkel.

Klikk: Teljes fotógaléria megtekintése

2019. július 12., Veszprémvarsány

Kárpátaljai gyerekek fogadása

Péntek van, fél kettő. Telefonhívás érkezik Jenő görög katolikus atyától, hogy hamarosan megérkeznek hozzánk Kárpátaljáról. Felesége Andrea, négy táborozó gyermek és kísérőjük Erika, aki itt marad a gyerekekkel a hittanos tábor idejére. Vendégváró ebéd, beszélgetés, a templom bemutatása és pár kellemesen együtt töltött perc vendégeinkkel. Közben megérkeznek a gyermekeket fogadó “pótanyuk”, Pfisztner Zsuzsa és  Wéber Mónika, akiknek otthonában eltöltenek pár éjszakát a vendég-gyerekek. Isten hozta őket! Hamarosan kezdődik a hittanos tábor. Addig is strandolás Pápán, tábornyitó mise Varsányban. Jövünk a további események részleteivel.

2019. július 7., Ravazd

Willebald-ünnep másképp

Az elmúlt években szép hagyománnyá vált, hogy az ún. “fokhagymás búcsút”, komolyabban mondva, Szent Willebald ünnepét az Erdészet feletti Willebald-dombon ünnepeljük szentmisével egybekötve a település egykori templomának alapfalai közt, amelyet a bencés szerzeteseknek köszönhetően Szent Willebald tiszteletére állítottak eleink. Idén a lehűlés közbeszólt és úgy döntöttünk, hogy egy aprócska körmenetet követően a plébániatemplomban tartjuk az ünnepet. Hogy mi volt még ezen felül? Katt a képen lévő nyilakra és jöhet a nézegetés! (Fotó: Fekete Ágnes, Ravazd) Hamarosan jövünk a részletekkel.

2019. július 5., Ravazd

Ígéretes levendulatermés várható

Július végére terveink szerint beérik a ravazdi papkert aranya, az illatos lila levendula, amelyből az apátság lepárló üzemében vízgőz-desztillációs technológiával készül a messze földön ismeretes és híres gyógyító hatású olaj. A plébániai gazdaság egyik stabil ágazata a levendulatermesztés és olaj-értékesítés, amelyből az egyre növekvő termésnek köszönhetően a jövőben még nagyobb bevételre tehetünk szert. Az aratás előre láthatólag július utolsó hetében lesz, amelyre szeretettel várjuk a kedves híveket! Kérjük, hogy sarlót mindenki hozzon magával.

2019. június 29., Veszprémvarsány

Második otthon a plébánia

Pizzasütés, ping-pong, csocsó, jókedvű szaladgálás az udvarban, felfedezni a templom eddig nem járt részeit és beszélgetés egymással, beszélgetni a jövőről, divatról és elhatározásokról, egy-egy jól sikerült képet posztolni a Face-Book-on, kinyúlni a templomi szőnyegen… Minden bizonnyal ez is hozzá járul ahhoz, hogy a fiatalok plébániát második otthonuknak érezzék.

2019. június 29., Bakonypéterd

Elszármazottak ötödik találkozója

Bolla Tünde polgármester asszony kezdeményezésére öt évvel ezelőtt indult útjára a Bakonypéterdről elszármazottak találkozója. Ettől kezdve a Önkormányzat és a Szent Péter és Pál Plébánia közössége együtt látja vendégül azokat, akik számára fontosak a gyökerekhez való visszatérés. A 11 órakor kezdődő szentmise imádságaiban és Bolla Tünde polgármester asszony beszédében megemlékeztünk az egykori péterdiekről is, akik már nincsenek közöttünk. Arnold atya a prédikációjában Péter apostolról beszélt, akinek nyomán mi is megtanulhatjuk Isten ingyenes szeretetének elfogadását.

2019. június 28., Bakonybél

Évadzáró kóruskirándulás

A négy bencés plébánia évadzáró kórus-kirándulására került sor a mai napon. A bakonybéli Szent Mauríciusz monostorba látogattunk, hogy Anzelm testvér bemutatta a monostorhoz tartozó felújított barok templomot, amely 2018-ban ünnepelte alapításának ezer éves évfordulóját és amely a bencés szerzetesközösség imádságának mindennapi élettere. A szerzetesekkel együtt ünnepelt liturgiát követően a Borostyán-kút és a Kálvária felé vettük utunkat. Az este közös vacsora elfogyasztásával ért véget. Hazafelé végeláthatatlanul énekeltük a kánont: Zörgetve állok kint és azt ígérem csendesen… Hamarosan jövünk a beszámolóval. (H.A.)

2019. június 23., Veszprémvarsány

Az Élet kenyerét vették magukhoz

A varsányi egyházközségben is elsőáldozást tartottak Úrnapján, amely Krisztus szent Testének és Vérének ünnepe. Gazsi Edina Jázmin, Lakatos Zsombor, Megyeri Áron, Nyári Sarolta, Pethő Erik Márton, Piltmann Dóra egyéves felkészítő végéhez érkezve vették magukhoz az Eukarisztiát.

2019. június 22., Ravazd

Első találkozás Jézussal

Ami ezen a napon történt egyházközségünkben, felejthetetlen élményt adott gyermeknek és felnőttnek egyaránt. Úrnapja volt, és kilenc gyermek elsőáldozását ünnepelte közösségünk. Elsőáldozóink: Fridrik Márton, Halász Georgina, Horogh Bálint Kristóf, Hódsági- Molnár János, Horváth Fanni, Kiss Fruzsina, Mészáros Liza, Molnár Adrián. 

2019. június 16., Veszprémvarsány

Tanévzáró fiatalosan, ökumenikusan

Soha nem képzeltük, hogy ezen a különleges vasárnap délutánon megtelik majd templomunk ilyen sok gyermekkel, akik már olyan nagyon várták a tanév végét. A képek elárulják, hogy milyen sokan voltunk és milyen sokan élveztük a plébánia udvar tágasságát. Ez volt az első tanévzáró ökumenikus alkalom, amelyet együtt tartottunk Krisztus egyházának különféle felekezeteiben élő hívei és lelkipásztorai. Hamarosan jönnek a részletek… és a képek.

2019. június 15., Ravazd

Ravazdon is készül a gyertya

Szinte elengedhetetlenül hozzá tartozik a gyertya feldíszítése az elsőáldozás előtti készületekhez. Viszlóné Andrea és Horváth Mónika (akik egész tanévben vezették az elsőáldozásra készülők csoportját) idén is kreatív ötletekkel léptek elő. Gyönyörű motívumok készültek a hitvallástétel közben meggyújtott gyertyára.

2019. június 15., Bakonypéterd

A szennyvíztisztító megáldása

Bakonypéterd település életében jelentős mérföldkő a szennyvízelvezetés és a tisztító berendezés megoldása. 250 millió forintos beruházásból valósult meg, amelynek jelentős részét az Európai Unió biztosította pályázati forrás keretében. Az ünnepen jelent voltak a helybéliek, valamint a politikai élet közszereplői: Bolla Tünde polgármester, Kara Ákos és Czepek Gyula államtitkár urak, valamint Németh Tamás a Pannónia Kincse Leader Egyesület munkaszervezet vezetője és számos kivitelező cégvezető, akik a munkálatok során jelen voltak. A személyi felügyelet nélkül is üzemeltethető korszerű tisztítóberendezést ünnepélyes keretek közt áldotta meg Hortobágyi Arnold atya, Bakonypéterd plébánosa.

2019. június 16., Bakonypéterd

Az Első Találkozás ünnepe

Öt szem gyermek volt egyházközségünkben ezen a napon, Szentháromság vasárnapján elsőáldozó: Fülöp Marcell (Bakonypéterd), Kovács Bendegúz (Tarjánpuszta) Gansberger Lilla (Románd) Gansberger Áron (Románd) Nigovic Barnabás (Bakonytamási). A szentmisében megkereszteltük Krauz Ármint is. Hamarosan mutatjuk a fotókat is.

2019. június 15., Varsány

Gyertyadíszítés elsőáldozásra

Izgatottan várjuk az elsőáldozást Varsányban. Addig is hátra van még sok minden: elsőáldozási gyertya feldíszítése, szentgyónás, ruhapróba, és a liturgiapróba. Ezúttal hat szem leendő elsőáldozó szüleikkel együtt díszítették fel gyertyáikat, amelyeket az elsőáldozási szentmisében gyújtunk majd. Ekkor fogják a gyermekek hitvallásukat letenni. Kérjük az imáikat értük.

2019. június 13., Varsány

Ökumenikus fagylaltozás

A tanév utolsó hittanórája kínálta fel az alkalmat, hogy Gilicze Tamás református lelkész és Sághi Éva római katolikus hitoktató csoportjai a tanév lezárásaként (ökumenikusan) fagyizni mentek. Nagy örömmel mutatjuk meg a róluk készült fotót mindenféle kommentár nélkül.

2019. június 11., Varsány

Zárókép

Sághi Éva hitoktatóval a varsányi nyolcadikosok az utolsó hittanórán fagylaltoznak. Maradjatok együtt!

2019. június 12., Ravazd

Utolsó hittanon halas torta

Megtudtuk, mi az a halas torta. Nem halhúsból készült, hanem édes-krémes piskótából, de hal-formájú. Amit a legutolsó hittanórán lakmároztunk, az egy “oreós” ízvilágú halas torta volt. Így fejeztük be a tanévet a ravazdi negyedik osztályosokkal a Dianna pizzeriában. 

2019. június 9., Ravazd

A templomkertben is Isten országa épül

Ha valaki elsétál boltba, iskolába vagy postára menet a ravazdi templom mellett, láthatja, hogy gondos kezeknek köszönhetően csodálatosan pompázik a kert. A rózsák, a levendulavirág, a gyógynövények mind-mind üdeséget árasztanak magukból szemet gyönyörködtetően. Klárikának köszönjük, hogy “udvari kertészként” gondját viseli a templomkertnek. Ha erre jár, ne felejtse el megcsodálni!

2019. június 9., Ravazd

Lakók jöttek a régi iskolába

A mai napon költöztek be az első lakók a nemrég egyházközségünk hasznosításba került régi iskola épületébe. Szabó Gábor és édesanyja Kiskunfélegyházáról költözött Tápra, ahonnan újabb otthont keresve találtak rá a ravazdi felújítás előtt álló régi iskolaépületre. A lakók az albérleti díjjal és a közüzemi költségek fedezésével egyházközségünk gazdálkodását egészítik ki.

2019. június 8., Bakonypéterd

Elsőáldozók gyertyadíszítése

Sághi Éva hitoktató vezetésével az elsőáldozásra készülő harmadikosok feldíszítették azt a gyertyát, amelyet az elsőáldozási szentmisében meggyújtunk és amelynek fényénél a keresztségben tett hitvallást megújítjuk. A gyertyadíszítést focizás és piknikezés kísérte a plébániaudvarban és a focipályán. Szeretettel várjuk az elsőáldozásra, amelynek időpontja Bakonypéterden június 16., vasárnap 11 óra.

2019. május 30. - június 3. Csíksomlyó

Együtt az úton Ferenc pápával

Egy igazán különleges alkalom részvevői lehettünk az elmúlt napokban, amikor részt vettünk azon a szentmisén, amelyet Ferenc pápa mutatott be a csíksomlyói nyeregben. Az erről készült beszámolókat mutatjuk hamarosan. A galériába feltöltött képeket és videókat a zarándokok készítették. 

2019. május 26., Veszprémvarsány

Bérmálkozás van ma

Pannonhalma főapátja, Hortobágyi Cirill atya megbérmált kilenc fiatalt Veszprémvarsányban, a Szent Adalbert egyházközségben. A fényes ünnepi szentmise előtt az érkező főapátot a bérmálkozók édesapjai fogadták a plébánián. 

2019. május 26., Veszprémvarsány

Gyönyörű lesz a levendulatermés

A mai napon bérmálkozás van egyházközségünkben. Mielőtt Cirill főapát úr megérkezne, sétálok egyet a plébániakertben, hogy lélekben felkészüljek a liturgiára, hogy összeszedett legyek. Balázs kántorunk és kórusvezetőnk vezényletével énekel a kórus, a bérmaszülők fogadják a Főapátot, sörpadokat tesznek ki a segítők Mónika irányításával a mise utánra szervezett pezsgős koccintáshoz. Fényes és pompás ünnep ígérkezik. Ráadásul a felújított padok is a helyükön vannak. Végignézek a három évvel ezelőtt ültetett levendulabokrokon és arra gondolok, hogy milyen gyönyörű ez a növekedés. Csak egy kívánságom van: a fiatalok, akik szíve ma megpecsételődik a Szentlélek szeretetével, érlelődjenek, növekedjenek a keresztény nagykorúság felé!

2019. május 25., Lázi

Falunap ünnepi szentmisével

A több napon át tartó esőzések után valóban gyönyörű időjárás mellett tartotta Lázi település az évente megrendezésre kerülő falunapot, amelynek évek óta elengedhetetlen része a 10 órakor kezdődő ünnepi szentmise a helybéli hívek, az érsekkétyi és diósdi vendégek részvételével. Farkas Attila Érsekkéty testvértelepülés polgármestere, és Kajtár József Lázi polgármester a szentmisét követően elhelyezték a megemlékezés és tiszteletadás koszorúját a világháborúban elhunyt lázi katonák emlékhelye előtt. Szokásosan a diósdi kórus adott ünnepi koncertet a szentmisét követően. Az Önkormányzat szervezésében folytatódott a koszorúzás után a program.

2019. május 19., Ravazd

Befejeződött a sekrestyefelújítás

A tavaly ősszel elkezdődött beruházás célja az volt, hogy egy esztétikus sekrestyét alakítsunk ki, amely megfelelő módon kiszolgálja az egyházközségi istentiszteletének liturgikus igényeit. A fejlesztésnek köszönhetően villanyszerelési, vakolatjavítási és festő munkálatok valósulhattak meg. A beruházás 1,5 millió forintba került, amelyet a helyi gyülekezet saját forrásból finanszírozott.

2019. május 19., Nagymaros

Fiataljaink az Ifjúsági Találkozón

Sághi Éva hitoktató vezetésével a bérmálkozásra készülő fiatalok valamint a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanulói részt vettek a tavaszi nagymarosi ifjúsági Találkozón, amely már több évtizede hívogatja azokat, akik szeretnék megtapasztalni, hogy egyházunk fiatal és tele van elevenséggel.

2019. május 11., Ravazd

Anna és Péter esküvője

2019. május 11-én tartottuk az esküvőnket a ravazdi Szent Márton templomban, melyet hosszas készülődés előzött meg. Ebben az időszakban kívül-belül készültünk a házasságra, amelyben kiemelkedő szerepe volt az Arnold atya és Kamilla által vezetett jegyesoktatásnak. 

2019. május 10., Lázi

Új lakók költöztek a plébániára

Május elején a plébánia kislakásába egy fiatal házaspár költözött gyermekükkel. Tóth Sándor és felesége Viktória 2019. április 15-től bérlik az épületrészt. Ezzel a lakásbérlettel a plébánia átmeneti segítséget biztosít számukra, hogy a hosszútávú jövőben saját otthonhoz jussanak.

2019. május 9., Lázi

Pályázat a vízben álló templomra

Sokrétű összefogással nyújtottunk be pályázatot a Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégiumhoz a lázi templom falszerkezetének víztelenítésére. A pályázati anyag összeállításán a főapátság projektirodája, a Járási Műemlékvédelem, és a Confort Tervező iroda dolgozott. Az igényelt támogatás összege megközelítőleg 8 millió forint, amelyhez jelentős önrészt biztosít egyházközségünk.

2019. május 7., Lázi

Lendületben a lázi plébániafelújítás

A Pannonhalmi Főapátságtól kapott közel 2,5 millió forint támogatásnak köszönhetően, valamint a lázi egyházközség jelentős pénzügyi önerejének köszönhetően valósulhatott meg a plébánia előtti tér kőborítása. Akik erre járnak, látják, hogy nagy változások történtek a plébánián. A nagy épületfelújítás újra lendületet vett, és reméljük ez a lendület kitart a vakolás befejezésééig. Rövidesen kint is felkapcsolhatjuk a fényeket.

2019. május 3., Veszprémvarsány

Kész a padfelújítás és a padfűtés

A vasárnapi szentmisén már a felújított padokban foglalhattak helyet a hívek, akik eljöttek a szentmisére. Az összegyűjtött adományoknak és a közösség gazdasági vállalkozásainak köszönhetően közel 2,5 millió forintból valósult meg a beruházás.

2019. május 2., Ravazd

A Lelkipásztori Tanácsadó Testület 1. ülése

A ravazdi Szent Márton Plébánia Lelkipásztori Tanácsadó Testülete megtartotta ez évi első ülését. A tanácsülésen Arnold atya a napirendi pontok mentén tájékoztatás adott az aktuális kérdésekről és sorra vettük az előttünk álló időszak feladatait.

2019. április 28., Veszprémvarsány

Hisszük, a felhők fölött mindig süt a nap.

Átadtuk a szentmisében Csécseiné Viktóriának a Pannonhalmi Területi Apátság hívei adományát. Viktória a Bátor Tábor számára félmaratonista futással kampányol és gyűjt adományokat.

2019. április 28., Veszprémvarsány

Elismerő oklevél a szolgálattevőnek

Cirill főapát úr köszönetnyilvánító oklevelének átadása a szentmisében Horváthné Volf Mónika pasztorálasszisztensnek

2019. április 23-26., Ipolytölgyes

Bérmálkozók önkéntes hete

A bérmálkozásra készülő fiatalok önkéntes heten vettek részt Ipolytölgyesen az Árpád-házi Szent Erzsébet Otthonban, a közepesen és halmozottan sérült emberek közösségében.

2019. április 21., Húsvétvasárnap, Ravazd

Németh Boglárka keresztelője

Az ünnepi szentmisében Arnold atya megkeresztelt három kisgyermeket és megbérmálta Füredi Richárdot. Gyarapodik a Krisztushoz tartozók közössége. Nagy öröm mindannyiunk számára.

2019. április 21., Ravazd

Húsvétvasárnapi ételszentelés

Hosszú évek hagyományát őrizzük egyházközségünkben 

2019. április 19., Veszprémvarsány

Krisztus szenvedésének emlékére

A veszprémvarsányi és ravadi plébániákon méltó módon megünnepeltük idén is a szentmisét, amelyet nagycsütörtökön az utolsó vacsora emlékére mutattunk be. A szentmisében a pap megmosta a hívek lábát. Nagypénteken a a csonkamisében emlékeztünk meg Krisztus szenvedéséről és életadó haláláról, amikor az egész közösség hódolattal járult a szent Kereszt elé. A passiót a 4plébánia kórusa szólaltatta meg Elischer Balázs kórusvezető-orgonaművész vezetésével.

2019. április 5., Ménfőcsanak

Passiói istentiszteleten Ménfőn

Ebben az évben kis létszámban ugyan, de annál nagyobb örömmel indultunk el Ménfőcsanakra, hogy együtt ünnepeljük evangélikus testvéreinkkel együtt emlékezzünk nagypénteken Krisztus megváltói művére. Az istentiszteletet követőn a gyülekezet és lelkésze, Percze Sándor vendégül látott bennünket a közösségi házban.

2019. április 5., Ravazd

Elsőáldozók keresztútja

A leendő elsőáldozókkal keresztutat jártunk a ravazdi plébániatemplomban.

2019. április 13.

Koszorús keresztek Virágvarsárnapra

Mind a négy bencés plébánián munkatársaink azért fáradoztak, hogy a virágvasárnapon használatos körmeneti keresztek a lehető legméltóbb módon fel legyenek díszítve abból alkalomból, hogy Jézus Jeruzsálembe való bevonulását ünnepeljük. Köszönet a gondos, ízléses díszítésért!

2019. március 21., Pannonhalma

Ifjúsági Lelki Nap

A lelkigyakorlat címe: Virágvasárnaptól Húsvétvasárnapig. A lelki nap előadói voltak: Bese Gergő atya és Hortobágyi Arnold atya

2019. március 17., Győr

Gyalogosan a könnyező Szűzanyához

Március 17-én a Pannonhalmi Területi Apátság több plébániájáról fiatalok csoportjai indultak el gyalogosan, hogy részt vegyenek a győri könnyező Szűz Mária búcsúban. Első zarándoklatunkon hatalmas élményekben volt részünk.

2019. március 2., Budapest

Nem csak emeljük a fényt!

A Pannonhalmi Területi Apátság Első Egyházmegyei Ministránsnapja
Budapest, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér