Covid-19

Tájékoztatás a plébániák részére a Covid19 világjárvány idejére

A PANNONHALMI FŐAPÁT JÁRVÁNYÜGYI RENDELKEZÉSEI  (58/2021 körlevél szerint)

A ránkbízottakért érzett felelősségünk tudatában, a COVID-19 járvány felerősödése miatt az alábbi rendelkezéseket adjuk ki:

A jelenlegi új koronavírus járvány elsősorban direkt módon cseppfertőzéssel terjed, azaz a legnagyobb veszélyt a megbetegedett, köhögő, tüsszögő ember jelenti. Ezért az elsődleges és legfontosabb megelőző intézkedés, hogy a szentmiséken és közösségi alkalmakon a fenti tüneteket nem mutató személyek vegyenek részt!

A különböző felületekre került vírus inaktivitása érdekében kérjük a templom, plébánia fertőtlenítő szerrel történő fokozott, rendszeres takarítását, különös tekintettel a kézzel gyakran érintett felületekre (padok, kilincsek, kapcsolók)!

Templomok:

 • továbbra is kérjük, hogy a szentmisén a kézfogást mellőzzék;
 • az áldoztatás a továbbiakban is kézbe történjen;
 • kérjük a Paptestvéreket és minden áldoztatót, hogy a szentmisék előtt és után, illetve az áldoztatás megkezdése előtt fertőtlenítsék kezüket és viseljenek maszkot;
 • lehetőleg jól szellőző helyiségben vagy szabadtéren gyóntassunk, igyekezzünk a megfelelő távolságot tartani gyónó és gyóntató között;
 • továbbra is kérjük a szenteltvíztartók használatának mellőzését;
 • a templomok bejáratánál helyezzünk el kézfertőtlenítőt;
 • kérjük meg a híveket, hogy használjanak maszkot és tartsanak egymástól 1,5-2 méter távolságot;
 • a perselyezés a szentmise végén legyen a templom bejáratánál;
 • amennyiben a hatóság elrendeli a tömegrendezvények betiltását, ez vonatkozhat nagy létszámú egyházi rendezvényekre is.

Egyházi intézmények, plébániák:

 • Kérjük, mindenben kövessék az illetékes hatóságok előírásait;
 • zárt térben a kórokozók koncentrációjának minimalizálása érdekében kiemelt figyelmet fordítsunk a fokozott és folyamatos szellőztetésre;
 • kérjük, hogy a mosdók mindig legyenek ellátva elegendő kézmosó és fertőtlenítő szerrel;
 • kérjük a kézfertőtlenítési lehetőség biztosítását az épületbe belépők számára, valamint az étkezésekre szolgáló helyiségekben;
 • az egyházi oktatási intézmények ezen felül tartsák be az illetékes hatóságok és hivatalok, valamint az EKIF által meghatározott járványügyi előírásokat!

Betegellátás:

 • Kérjük, a betegellátásban és az idősotthonok ellátásában résztvevőket, hogy az országos tiszti főorvos és az illetékes helyi hatóságok által kiadott, aktuális járványügyi rendelkezéseket tartsák be;
 • a házi betegellátásban – akkor is, ha nem COVID-19-ben szenvedő betegekről van szó – kérjük, hogy látogatás alkalmával használjanak maszkot, előtte és utána pedig fertőtlenítsék kezüket;
 • a COVID-19-ben szenvedő betegek esetében csak erre külön kijelölt és engedéllyel rendelkező személyek végezhetnek bármilyen szolgálatot a legszigorúbb orvosi előírások szerint.

Ima koronavírus világjárvány idején

Őrizz meg minket, jó Urunk, irgalmasságod árnyékában. A bizonytalanság és a próbatétel idején is, kérünk, állj mellettünk. Támogasd és oltalmazd, jó Urunk, az aggodalmaskodókat és a félelmes szívűeket, emeld fel mindazokat, akik mélységeket járnak ezekben a napokban, hetekben. Hadd örvendezhessünk újra a Te jóságodnak, tudván bizonyosan, hogy semmi sem szakíthat el Tőled, sem szeretetedtől, mert Te vagy a mi Urunk, Jézus Krisztus. Ámen. 

Ima a karanténba kerülőkért

Együttérző, szenvedéseinket ismerő, Felséges Urunk, Istenünk! Maradj azok mellett is, akik megbetegedtek, akik félnek vagy már karanténban vannak. Magányukban légy a társuk, Te légy vigasztalásuk. Szorongásukban légy reményük. Sötét, nehéz pillanataikban Te légy világosságuk. Annak nevében kérünk Téged, Atyánk, Aki egyedül áldozta fel magát a kereszten, és uralkodik Veled dicsőségben, a mi Urunk, Jézus Krisztus nevében kérünk. Ámen. 

Ima azokért, akik megfertőződtek koronavírussal

Irgalmas Istenünk, bízunk tévedhetetlen és drága gondviselésedben, azokkal együtt, akik betegek vagy elgyengültek, tudván, bármely veszedelem is vesz körül minket, a Te örökkévaló karjaid alant vannak velünk. Erős, világokat alkotó, fenntartó karodra  támaszkodhatunk, így biztonságban érezhetjük magunkat. Könyörgünk, gyógyító kezed terjeszd ki felénk, és áraszd ki ránk gyógyító erődet, a mi Urunk, Jézus Krisztus által. Ámen. 

Imádság az orvosokért, ápolókért és az ellenszérum kutatókért

Kegyelmes Istenünk, ajándékozz kedvességet, együttérzést és fáradhatatlan fizikumot, lelkületet azoknak, akik a vírus miatt megbetegedettek mellett állnak, s adjál a Te bölcsességedből azoknak, akik kutatják a hatékony vakcinát. Erősítsd meg őket és tedd kitartóvá a kutatásban Szent Lelkeddel, s munkájuk eredményessége révén adj gyógyulást majd mindenkinek Jézus Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.