Betegek kenetének felvétele

A katolikus egyház teológiája Szent Jakab apostol levelében látja a Betegek Kenetének biblikus megalapítását (5,14-15). A szent Szerző a keresztény élet számára adott különböző jó tanácsok után, a betegek számára is ad szabályokat: ”Beteg valaki köztetek? Hívassa az Egyház papjait. Imádkozzanak fölötte, s kenjék meg olajjal az Úr nevében. A hitből fakadó imádság üdvére lesz a betegnek, és az Úr megkönnyebbíti őt, ha pedig bűnben van, bocsánatot nyer.” II. János Pál pápa 1992-ben elrendelte, hogy február 11-e legyen a Betegek Világnapja. Az ellene elkövetett merénylet után egyre inkább megtapasztalta a betegség keresztjét, s különös együttérzéssel fordul a betegekhez.

Azok, akik kérik, kérhetik a betegek kenetének szentségét az alábbi időpontokban:

Március 16., csütörtök

  • Veszprémvarsány: 7.00
  • Ravazd: 18.00

Március 18., szombat

  • Ravazd: 18.00

Március 19., vasárnap

  • Veszprémvarsány: 9.00
  • Bakonypéterd: 11.00
  • Lázi: 17.00

Hogyan készüljünk a betegek kenetének felvételére?

  • Ha van rá alkalmunk, végezzünk előtte szentgyónást!
  • Vállaljunk jócselekedetet, lemondást!
  • Imádsággal készüljünk

Istenem, Atyám, nehezemre esik most azt mondanom: “Legyen meg a te akaratod.” Letört vagyok és már bátorságom sincs. Fájdalmaim szinte viselhetetlenek. Minden, ami oly bőven kitöltötte életemet, most olyan messzinek tűnő számomra. Az emberek, akikhez kötődött életem, a munkám, barátaim, mindennapi tevékenységem. Magam vagyok, egészen egyedül, de veled szeretnék lenni életemnek ezekben a nehéz óráiban. Bármennyire is erőtlen vagyok, mégis megkísérlem, hogy igent mondjak arra, ami most velem történik. Amen.

Uram, ma ismét új napra virradtam, s én még mindig itt fekszem betegen, e falak közé zárva. Amikor egészséges voltam, nem tudtam eléggé értékelni azt. Betegségre volt szükség ahhoz, hogy megtanuljam megérteni: az egészség a Te ajándékod, amelyért soha nem lehetek eléggé hálás. Szeretném közömbösségemet jóvátenni. Ezért felkínálom neked elgyengül testemet, lázas homlokomat, álmatlan óráimat. Segíts, hogy türelmes beteg legyek! Fölajánlom azokat a pillanatokat, amikor azt hiszem, hogy teljesen elhagyatott vagyok, mert az élet folyik tovább a maga megszokott medrében – de már nélkülem. Adj ilyenkor is derűs lelkületet, és engedd, hogy a magányban megtaláljalak Téged! Add, uram, hogy a betegség idején is hü tanítványod maradhassak. Ámen.